13.6 C
Manresa
Dimecres, 23 novembre, 2022
ConèixerGòtic, barroc i modernista: el patrimoni del Centre Històric

Gòtic, barroc i modernista: el patrimoni del Centre Històric

El paisatge del Centre Històric de Manresa mostra tres moments del seu passat: l’esplendor medieval, la ciutat barroca i l’època modernista.

La basílica gòtica de la Seu n’és el monument més emblemàtic. Situada al capdamunt del turó del Puigcardener, per les seves dimensions és equiparable a una catedral. Juntament amb el Pont Vell i la Cova de Sant Ignasi, la seva silueta forma part de la clàssica façana monumental de Manresa. Construïda per Berenguer de Montagut –l’artífex de Santa Maria del Mar-, en destaca la nau única –la segona més ampla del gòtic europeu-, el campanar de 50 metres d’altura, els tres portals exteriors i un espectacular sistema d’arcs i contraforts que suporten les voltes. A l’interior, val la pena de veure la col·lecció de retaules gòtics, els vitralls, les capelles laterals, el claustre i el museu històric.

Altres exponents de la Manresa medieval són el convent de Santa Clara –romànic, amb un afegit modernista-, el Pont Vell sobre el riu Cardener –amb la seva característica silueta d’esquena d’ase-, el portal de Sobrerroca -que formava part de l’antiga muralla- i el carrer de Balç, convertit en centre d’interpretació, que conserva gairebé intacta la seva fesomia original.

De la ciutat barroca l’element més rellevant és la Cova de Sant Ignasi, un conjunt monumental format a l’entorn de la balma on, segons la tradició, el fundador de la Companyia de Jesús es retirà i començà a escriure els Exercicis espirituals. Considerat un dels principals monuments barrocs de Catalunya, integra natura i arquitectura en un tot format per la cova pròpiament dita, el santuari i la casa d’exercicis. Altres monuments com el Pou de la Gallina, la capella del Rapte, la Creu del Tort, l’església de Sant Ignasi Malalt i l’ermita de Sant Pau completen la petjada ignasiana, que cada any atrau a Manresa pelegrins d’arreu del món.

Altres exponents de la Manresa barroca són l’antiga Casa del Comú –que acollirà la futura seu de la Generalitat a la Catalunya central- i l’Ajuntament, situat a la plaça Major, amb elements gòtics. Per als amants de l’art barroc és recomanable una visita al Museu Comarcal de Manresa, que allotja la millor col·lecció de retaules barrocs de Catalunya. L’edifici on es troba –d’estil neoclàssic i actualment en obres- funcionà com a col·legi dels jesuïtes fins a finals del segle XIX.

L’època modernista, vinculada a la industrialització, coincideix amb el centre comercial de Manresa, a l’entorn de la plaça de Sant Domènec, el carrer del Born i el passeig de Pere III, que ja queda fora del Centre Històric. En aquest eix neuràlgic trobem elements com el quiosc de l’Arpa, l’edifici de la Buresa –ambdós a la plaça de Fius i Palà- i els antics magatzems Jorba, d’estètica art déco, entre la Muralla del Carme i el carrer Nou. Com a patrimoni industrial pròpiament dit, el Centre Històric conserva l’antiga fàbrica del Salt -situada al Camí de la Cova, amb la seva imponent xemeneia- i la fàbrica Balcells, que actualment acull el Conservatori Municipal de Música

Més informació a manresaturisme.cat